Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas ma saaksin ametlikult nõuda, et isa võtaks lapsi enda juurde graafiku alusel, ka ehk mõnikord ööbima?07.03.2018

Tere!
Mul on 4 last. 6, 4 ja 2 aastased kaksikud. Mees läks teise naise juurde veel siis kui kaksikutega rase olin. Nüüdseks nad elavad koos. Ja juba 2 aastat ta ise valib millas ja kui kauaks ta lastega olla tahab. Pole kordagi noorimaid tütreid endaga võtnud. Kõik päevad ja ööd olen mina nendega. Alimente ametlikult ei maksa, sest elan tema liisingu korteris tema lastega, kui annan alimendid sisse, ähvardab välja meid tõsta.
Kuidas ma saaksin ametlikult nõuda, et ta võtaks lapsi enda juurde graafiku alusel, ka ehk mõnikord ööbima? Elab oma uue naisega koos, seal 2 inimest saaks 4 lapsega kergemini hakkama kui mina üksi. Nii kõik ajad kui lapsed haiged, kodused või lasteaias. Isegi kui haiglasse olen sattunud, siis olen palunud oma sõpru, et ollakse minu lastega sel ajal kui laste isa on puhanud uue naisega kusagil läheduses, siis temale on selline situatsioon olnud ükskõik. Olen nii nurka surutud, et temalt saan vaid raha, ja elan tema liisingu korteris tema tingimustel. Aga üksi mulle pank laenu ei annaks, ja ei saaks ma ka uurida 4 lapsega korterit, keegi ei üürikski meile, ja üürid nii kallid.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Teil ei õnnestu laste isaga lastega suhtlemise korras kokkuleppele saada, on võimalik taotleda suhtlemiskorra kindlaksmääramist kohtu kaudu. Selleks tuleb kohtule esitada vastav avaldus ja tasuda riigilõiv 10 eurot.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand