Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas on see võimalik, et kohus annab õiguse isale maksta lapsele alimente pool summast s.o. 125 eurot?07.03.2018

Tere!
Kuidas on see võimalik, et kohus annab õiguse isale, maksta lapsele alimente pool summast s.o. 125 eurot. Lapse isa ütleb, et tal pole lihtsalt võimalik rohkem maksta. Omal auto liisingu peale võetud mille summa on 13000 eurot. Kas tõesti see liisinguauto on tähtsam kui oma lihane laps? Isa saab palka tublisti rohkem kui miinimumi, kasvatab oma uue elukaaslasega kahe last. Palk on 1300 eurot pluss lasterahad.
Mina kasvatan üksi kolme alaealist last ja elame lasterahadest. Meie sissetulekud on neljale inimesele 605 eurot. Sellest tuleb meil maksud maksta pluss laste huviringid. Kõik mu lapsed tegelevad spordiga. Kui ma oma maksud ära maksan jääb meile elamiseks 150 eurot. Vahel isegi seda mitte. Kas see kohtuotsus on õigustatud? Mainin ka ära, et laps on 8-aastane ja isa pole senimaani huvi üles näidanud lapse suhtes.
Palun vastust :(
See pole lihtsalt võimalik kuidas kohus saab selliseid otsuseid teha.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks on kohtuotsust nägemata sisuliselt võimatu anda hinnanguid otsuse põhjendatusele. Oskan öelda vaid seda, et üldjuhul tuleks mõlemal vanemal oma sissetulekuga võrdselt panustada lapse ülalpidamisse – kohtud rõhutavad, et vanem on kohustatud hankima enda ja oma laste ülalpidamiseks vajalikud vahendid (kui just vanemat ei takista näiteks tema tervislik olukord). Elatisraha vähendamine alla kehtiva miinimumi võib olla põhjendatud ka riiklike peretoetuste saamisega (need on viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand