Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatise muutmise hagi võivad kohtule esitada lapsed (hagejad) või peab ilmtingimata esitama emb kumb vanem?08.03.2018

Tere.
Kas elatise muutmise hagi võivad kohtule esitada lapsed (hagejad) ja kostjaks siis laste ema. Või peab ilmtingimata elatise muutmise hagi esitama emb kumb vanem antud olukorras siis isa?
(Elatis mõisteti välja laste avalduse alusel laste isalt siis oleks nagu elatise muutmine ka sama loogika järgi võimalik). Kuna lapsed elavad vastavalt kohtulahendile 1/3 aastas isaga siis on vaja elatise summat muuta kuna olukord on muutunud.
Soovime laste nimel avaldust esitada kuna on teatud riigilõivu vabastuse eelised kohtumenetluses alaealistel. Kas on selline asi seaduse järgi võimalik ja kohus võtaks menetlusse?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui isalt on elatis kohtuotsusega välja mõistetud, kuid esinevad alused kohtulahendi muutmiseks, tuleb isal hagejana kohtu poole pöörduda ja esitada hagi laste kui kostjate vastu. Alaealised lapsed osalevad elatisvaidluses oma seadusliku esindaja vahendusel, seega oleks laste ema kohtumenetluses kostjate seaduslik esindaja.

Elatise suuruse muutmise hagi menetlemine on riigilõivuvaba, olenemata sellest, kas kohtusse pöördujaks ehk hagejaks on laps või vanem.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand