Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas kindlustada, et koos võetud laenust abikaasa maja remontides mul ka mingi varaline õigus tekiks?08.03.2018

Tere.
Abiellusime möödunud aasta suvel ja mina asusin elama abikaasale kuuluvasse eramusse mille ta oli ostnud umbes 10 aastat tagasi. Maja vajab remonti ja nüüd on mul(meil) plaan selleks pangalaenu võtta ja samuti osta kodule vajaminevat. Abikaasal on ka täiskasvanud lapsed varasemast kooselust.
Palun andke nõu, et kuidas oleks kõige õigem toimida (näiteks kas mingi osa majast minu nimele vormistada). Kas ma saan õigesti aru, et õiguslikult ei kuulu mulle praegu sellest majast midagi?
Aitäh Teile.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kuivõrd enne abielu ühele abikaasale kuulunud vara on selle abikaasa lahusvara, ei ole Teil hetkel kõnealuse maja suhtes mingisuguseid õigusi. Mina soovitaksin Teie poolt kirjeldatud olukorras sõlmida notariaalne abieluvaraleping ja määrata kõnealune maja Teie ja abikaasa ühisvara hulka kuuluvaks. Selliselt on laenu võttes ja maja remontides/sisustades õiglaselt jaotatud nii õiguseid ka kohustused.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand