Perekonnaõigus


Küsimus: Kui palju peab maksma lastele elatist, kui praeguses kooselus on 4 last ja eelmisest kooselust 1 laps?14.03.2018

Tervist küsiks nõu. Nimelt mehel eestis 1 laps ja Soomes meil koos 4 ühist last. Kuidas arvestatakse siis elatise maksmist, kuna lapsi ju kokku 5.
Antud olukorras peaks olema mees siis suuteline iga lapse peale panustama 250€ see teeks päris suure summa kuus.
Kas ja kuidas oleks võimalik saada väiksemaks, kuna mees ka hetkel töötu? Hetkel maksnud igakuiselt lapsele 150€ kuus, kelle ema ei olnud nõus teda omal ajal sünnitunnistusele kandma, kuna ei saanud nõutud summat kuus mis tol ajal oli siis 10 000 kr eelades, et soomes peaks töötades suutma maksta. Kuna mees keeldus, siis hakkas maksma omal soovil 3000 kr kuus ja nüüdseks on siis jäänud see 150 €. Last näeme tõesti vähe (on seal paraku kõrvalisi faktoreid kes otsustavad). Nüüd soovib naine asja ametlikuks ajada ja saada lapsele sünnitunnistusele isa sest siis saaks ju ametlikult seda 250€ nõuda. Kuid kas tõesti jääb siin nüüd isa kaotajaks, kes on kõik selle pika aja olnud toeks rahaliselt ja lapse ema, kes väidetavalt üksikema olnud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui ülalpidamiseks kohustatud isikul on mitu ülalpeetavat ja tema rahalised vahendid on seejuures piiratud, võib olla põhjendatud elatise vähendamine alla kehtiva miinimummäära. Elatise suurus oleneb paljudest asjaoludest, kohtu poolt määratavat elatise summat Teie poolt kirjeldatud olukorras ette prognoosida pole võimalik.

Kohtu kaudu on võimalik elatist nõuda vaid vanemalt, kes on kantud lapse sünnitunnistusele, seega on elatise nõudmise eelduseks antud juhul isaduse tuvastamine kas vanemate kokkuleppel või kohtu kaudu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand