Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ajateenistusest vabastamiseks põhjusel, et naine ootab last, peab olema abielus?19.03.2018

Tere. Mul tekkis küsimus. Mees/elukaaslane tegi avalduse, et varem ajateenistusest ära saada, kuna olen ise rase ja tööl käia ei saa, töökoht ei võimalda kergemat tööd, ainukeseks sissetulekuks on haigekassa rahad, aga see summa on suht väike ja sellega raske terve kuu hakkama saada, tänu sellele on ka arved jäänud maksmata ja tekkinud võlad. Avalduse põhjuseks sai pandud, et perekondlik raske olukord, välja sai toodud ka põhjus perekonnaseaduse paragrahvi 111 alusel (1)(2). Avaldusele sai lisaks veel minu rasedust tõestava lehe, korteri kommunaalide lehed, kus näha, et võlg kasvab ja lisaks veel konto väljavõtted sellest, milline on sissetulek. Vastus sellele avaldusele tuli eitav, sest ei ole abielus. Siit tekib ka küsimus, kus kohas on see kirjas, et peab olema abielus selleks, et mees saaks ajateenistusest vabaks ja oma lapse ema ülal pidada 8 nädalat enne sünnitust ja 12 nädalat pärast sünnitust? Ma olen nii perekonnaseadused kui ka kaitseväeteenistuse seadused otsast lõpuni läbi lugenud ja ei leidnud kohta, kus on kirjas, et peab olema abielus. Siiamaani ei ole ka kuskilt konkreetsele küsimusele vastust saanud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Mina loen Kaitseväeteenistuse seaduse §-st 56 välja, et ajateenija vabastatakse ajateenistusest alates lapsevanemaks saamisest või ka siis, kui ajateenija saab ainsaks isikuks, kes peab ülal raske või sügava puudega isikut. Seega sündiva lapse ema ülalpidamiseks ajateenistusest vabastamiseks seadus otseselt alust ette ei näegi, ainukene paragrahv, mis võiks seda võimaldada, on Kaitseväeteenistuse seaduse § 56 lõike 3 punkt 1 ehk vabastamine ajateenija raske perekondliku olukorra tõttu.

Perekonnaks Perekonnaseaduse mõttes on üldjuhul laps ja tema vanemad ning omavahel abielus olevad isikud, see võib olla ka põhjuseks miks tuli vabastamise taotlusele eitav vastus. Minu hinnangul on see muidugi vaieldav, sest ülalpidamist on lapse isalt õigus saada ka last ootaval naisel 8 nädalat enne sünnitust, olenemata sellest, kas tulevased vanemad on omavahel abielus või mitte.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand