Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas sai kohus määrata 2 lapse elatisrahaks 300 eurot, nii et pean ise kahe teise lapsega saama hakkama 100 euroga?20.03.2018

Tere.
Mul on eelmisest kooselust 2 poega. Praeguses kooselus 2 tütart. Saan miinimumpalka 400.- €
Kohus mõistis mult poegadele välja elatisraha 300.-€ Seega jääb mulle tütarde ja enda jaoks üle 100.-€. Sellega seati mu tütred halvemasse olukorda, kui pojad. Sellise elatisraha maksmine käib mulle üle jõu! Kuidas kohus üldse sai niimoodi otsustada?
Ja mis ma nüüd teen? Otsuse edasikaebamiseks on vaja vandeadvokaati. See maksab raha, mida mul pole. Jään lihtsalt võlgu ja surma ootama?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohtupraktikas on levinud seisukoht, et vanem on kohustatud hankima vajalikud vahendid nii enda kui ka oma laste ülalpidamiseks. Erandiks võib siinkohal olla olukord, kus vanema tervislik seisund ei võimalda tal piisavat sissetulekut teenida. Seadus võimaldab kohtul vähendada elatisraha alla kehtiva miinimummäära ja Teie puhul on kohus seda võimalust iseenesest ka rakendanud.

Kui Teie majanduslik seisund on kehv, võib riik anda teatud eeldustel Teile tasuta õigusabi. Sellisel juhul määratakse Teile esindaja, kes saab Teid aidata kohtupaberite vormistamisel ja ka kohtus esindamisel. Riigi õigusabi taotlemiseks tuleb esitada kohtule vastav taotlus, rohkem infot leiate selle kohta www.riigioigusabi.ee

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand