Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on 4 lapse emana õigus nõuda elatisraha, kuigi 2 last on juba 17- ja 19-aastased?02.04.2018

Tere. Olen nelja lapse ema, kelle abikaasa soovib lahutada kuna elab nüüdsest teise naise juures. Lapsed on vanuses 24, 19, 17 ja 9. 19-aastane lõpetab gümnaasiumi ja asub õppima ülikooli. 17-aastane käib gümnaasiumis ja 9-aastane õpib põhikoolis. Soostusin elama abikaasa majas mis on pooleliolev ja temale kingitud kinkelepinguga. Siiani maksab ta majaga seotud kulutused. Kas mul on edaspidi õigus nõuda ka lastele elatisraha?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lastest lahus elav vanem võib täita oma ülalpidamiskohustust nii elatise maksmise teel kui ka vahetult kulutusi kandes. Iseenesest võib laste isa täita laste ees lasuvat ülalpidamiskohustust ka laste elamiskulusid kandes, elatise maksmise kohustus oleneb sellest, kui suuri kulutusi laste isa eluasemekulusid kandes teeb ja kui suured on laste ülalpidamiskulud tervikuna. Selleks arvestage kokku laste igakuised ülalpidamiskulud ja laste isa poolt tasutavad eluasemekulud – kui laste isa kanda on vähem kui pool laste ülalpidamiskuludest, on põhjendatud nõuda laste isalt lisaks eluasemekulude kandmisele ka elatist.

Teie poolt kirjeldatud asjaolude alusel on vanemate poolt ülalpidamist saama õigustatud 19-aastane, 17-aastane ja 9-aastane laps.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand