Perekonnaõigus


Küsimus: Kas sellest alates kui teade on soomes kätte toimetatud, hakkas jooksma vaide esitamise aeg?03.04.2018

Tere!
Kirjutan sest ei oska kuidagi edasi minna, ehk ei peagi aga asi tundub olevat seisma jäänud. Aasta alguses esitasin maksekäsu kiirmenetluse lastele elatise väljamõistmiseks (2 last 12a ja 7a) isalt, kes täna tegutseb Soomes. Elukoha sain juhuslikult teada, küll aga info tegelikust sissekirjutusest puudub. Tean et viibib/töötab Soomes.
Samuti saan hetkel riiklikku kohtumenetluse-aegset elatisabi (2x100eur). Dokumente jälgin E-toimikust - viimaseks näen kättetoimetamise teadet 28.02 - Soomes. Kas sellest alates hakkas jooksma vaide esitamise aeg? Kas edasised tegevused lähevad automaatselt või pean esitama uue avalduse (näit. hagimenetluse alustamiseks)? Mis juhul võetakse vastu tagaselja otsus, et isa oma laste ülalpidamiskohustust ikka täidaks?

Tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui laste isa on menetlusdokumendid 28.02 kätte saanud, hakkab sellest ajast alates jooksma vastuväite esitamise tähtaeg. Kui laste isa jätab avaldusele tähtaegselt vastamata, teeb kohus kohtumääruse ja mõistab laste isalt elatise välja. Kui laste isa esitab tähtaegselt vastuväite, algatab kohus hagimenetluse ja nõuab Teilt hagiavalduse esitamist (kohus teavitab Teid sellest, Teie hetkel midagi ise tegema ei pea).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand