Perekonnaõigus


Küsimus: Kas makstavast elatisest mingi osa on mõeldud ka harjumuspäraste lapse ja nende isa ühisteks tegevusteks?05.04.2018

Olen lahutatud suhtest ja kahe lapse isa. Maksan iga kuu elatist 500 eurot. Lapsed juba 7- ja 9-aastased. Kas makstavast elatisest mingi osa on mõeldud ka harjumuspäraste lapse ja nende isa ühisteks tegevusteks? Oleme harjunud ujumas käima, kinos, söömas väljas, aga paraku lapse ema enam seda ei soosi. Viimasel ajal liiga tihti kuulen, et lapsed ei saa sünnipäevadel käia ja taskuraha ei ole. Ujumisest rääkimata.
Kas juriidiliselt oleks võimalik ka 500 st 50 eurot kanda laste kontole, et õpetada neid rahaga ümber käima, koguma, väärtustama seda.
Tänulik!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse § 101 lõike 1 kohaselt ei tohiks elatis ühele lapsele olla väiksem kui pool alampalka. Selle summa eest, koos omapoolse (ja samaväärse) panusega, peaks lapsi kasvatav vanem katma kõik laste ülalpidamiskulud, sealhulgas katma kulutused meelelahutusele. Laste ema ei saa otseselt kohustada kandma osa elatisrahast laste kontole, selle aluseks on vanemate vaheline kokkulepe. Kui laste vajadused on Teie hinnangul kandmata, peaksite kindlasti juhtima sellele laste ema tähelepanu, seejuures selgitama, et seaduse kohaselt tuleb temal panustada laste ülalpidamisse Teiega samaväärselt ja Teie poolt makstavat elatisraha tuleb kasutada ainult laste huvides.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand