Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ema hoolduse eest peab maksma ka laps, kes ei kuulu pärijate hulka?10.04.2018

Tere!
Minu ema sai insuldi, mille tulemusena on tal ajukahjustus, samuti üks kehapooltest on halvatud, sisuliselt on ta voodihaige. Ema räägib ja tunneb inimesi, kuid lühimälu on olematu. Emal on neli last. Tal on kinnisvara, mida ta on pärandanud oma kolmele lapsele. Minu küsimused on järgmised:
1. Üks lastest lasi teha enda nimele, pärast ema haigestumist, volituse, millega saab ligipääsu ema pangakontole. Teistele ta keeldub volituse sisu näitamast. Kas see on seaduslik ja mida ette võtta?
2. Sooviksin emale parimat hooldust tema oma kinnisvara eest, kas ja kuidas on võimalik seda ( kinnisvara) ema parimaks raviks ja hoolduseks kasutada?
3. Kas ema hoolduse eest peab maksma ka laps, kes ei kuulu pärijate hulka?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Isikul on õigus anda enda esindamiseks ja tehingute tegemiseks volitus igale inimesele, sealhulgas ühele oma lastest, seadusega see kuidagi vastuolus ei ole.

Selleks, et käsutada (müüa, üürida) emale kuuluvat kinnisvara, peaks antud olukorras ema selleks Teid volitama, sest Teie kirjelduse järgi ta ise neid toiminguid enam teha ei suuda. Volituse peab sõlmima notariaalses vormis. Kaaluda võiks ka eestkoste seadmist.

Ülalpidamiskohustuse täitmisest ei vabasta automaatselt asjaolu, et üks lastest ei kuulu pärijate hulka. Ülalpidamiskohustuse täitmisest võib kohus vabastada või selle täitmist piirata mõjuva põhjusel olemasolul, kuid selle sätte kohaldamine eeldab kindlasti rohkem põhjendusi, kuid vaid pärijate ringist väljajäämine. Antud juhul peaks ema ülalpidamine olema jagatud tema nelja lapse vahel (osade suurused võivad muidugi olenevalt asjaoludest erineda).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand