Perekonnaõigus


Küsimus: Kas see on mõistlik, et isa ei taha nüüd last tagasi anda, viivitab sellega?10.04.2018

Tere. Oleme lapse isaga juba 4 aastat lahus elanud. Laps elab minu juures ja kohtus isaga alati kui selleks isal või lapsel soovi oli. Viimane aasta leidis lapse isa endale uue elukaaslase ning siis muutus ka lapse jagamise soov. Leppisime kokku, et iga kahe nädala möödudes üks nv on laps isaga ja kui soovi siis ka nädala sees kokkuleppeliselt. See kõik toimis. Nüüd aga andis lapse isa asja lastekaitsesse nõudes last enda juurde kaheks nädalaks. Tehtigi proovinädal kahe nädalane. Hetkel laps viibib isa juures. Mure selles, et laps soovis, et helistaksime igal õhtul, et head und soovida, isa kinnitas, et saab seda. Kuid siiski ei vasta mu kõnedele ja kui palusin reedel last enda juurde, et minna hambaarstile, isa keeldub mulle last andmast. Lastekaitse õigustab vaid, et isa tahab lapsega aega veeta. Leian, et tahetakse, et lapsel oleks seljakott seljas ja iga kahe nädala tagant matkab, see ei ole ju stabiilne ja turvaline lapsepõlv? Kas tõesti pean olema sellega nõus või kuhu pöörduda abi saamiseks? Kas kohus aitaks määrata mõistlikumad kohtumisajad?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina leiavad nii kohtud kui ka lastekaitsespetsialistid, et selline nö 50/50 jaotus ei vasta lapse huvidele ja lapsel peaks olema üks kindel kodu ning võimalus lahus elava vanemaga piisavas mahus suhelda.

Kui lastekaitsespetsialisti vahendusel ei õnnestu suhtlemiskorra osas kõiki osapooli rahuldavale kokkuleppele jõuda, tuleb suhtlemiskorra kindlaksmääramise nõudega kohtu poole pöörduda. Selleks tuleb kohtule esitada vastav avaldus ja tasuda riigilõivu 10 eurot.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand