Perekonnaõigus


Küsimus: Kas oleks hea mõte, et kui mees annab maja mulle, siis edaspidi ei pea ta last rahaliselt toetama?12.04.2018

Tere
Lahutame abielu, meil on ühine maja, 4-aastane laps pluss minu päranduseks saadud väike korter. Mehel on väike laen, mille ta kinnisvara ostuks võttis. Laps jääb mulle, kuid mees võib temaga alati soovi korral kokku saada ja suhelda.
1) Kui soovin meie majas lapsega edasi elada, siis millised on ohud, kui maja jääb edasi ühisvarasse? Samas lahutame abielu.
2) Kui soovin maja mehele kuuluvat poolt endale osta, siis mul jääb varadest puudu isegi kui annan talle oma päranduseks saadud korteri. Kas sel juhul oleks hea mõte, et kui mees annab maja mulle selle eest, et edaspidi ei pea ta last rahaliselt toetama? Sel juhul jaotub puuduolev summa aastate/kuude peale ilusti ära. Arvestades ka inflatsiooni, siis mulle endale tundub, et mehel on sellest variandist isegi võita.

Mida soovitate?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui maja jääb peale abielu lahutamist ühisvarasse, tuleb arvestada sellega, et endisel abikaasal on täpselt samasugune õigus seda oma elamispinnana kasutada nagu Teilgi. Samuti võib endine abikaasa nõuda igal ajal ühisvara jagamist (Teil on samuti see õigus).

Kui soovite kindlasti säilitada maja enda ja lapse elamispinnana, kuid samas puuduvad Teil rahalised vahendid lapse isa osa väljaostmiseks, võiksite sõlmida lapse isaga Teie poolt kirjeldatud kokkuleppe küll, mina selles probleemi ei näe.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand