Perekonnaõigus


Küsimus: Kas meie laps siis ei saagi isa tuge, kuna miinimumpalgast ei jää ju suurt järgi, kui esimene laps saab täissummas elatise?16.05.2018

Minu mehel on eelmisest abielust 1 laps. Ta maksab iga kuu lapsele elatist. Mina olen tema naine, vaid me ei ole abielus. Mina olen rase ja ootame last. Küsimus seisneb selles, et kui isal on eelmisele lapsele elatis ja isa palk on miinimumpalk, siis see tähendab, et eelmise lapse elatise summa jääb samaks ja ei jagata kahe lapsele vahel? Kui see on nii, siis see tähendab, et teine laps jääb ilma isa toetusest ning laps on ainult minu toetusel? Kui see on tõsi, siis see ongi ebavõrdne teise lapse suhtes! Eelmistest küsimustest sain nii aru ja palun teid seda selgitada.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui elatise maksmiseks kohustatud isiku sissetulek on väike, kuid ülalpeetavaid on mitu, võib olla põhjendatud elatise vähendamine alla kehtiva miinimummäära. Kui elatis esimesele lapsele on välja mõistetud kohtu poolt, tuleb peale teise lapse sündi elatise vähendamiseks kohtu poole pöörduda, automaatselt elatis teise lapse sünniga ei vähene.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand