Perekonnaõigus


Küsimus: Kes kasvatab last peale ema (ainuhooldusõigus) surma?04.06.2018

Tere
Mul on laps kelle ainuhooldusõigus on minul. See sai sünni registreerimisel koos lapse isaga nii määratud. Rahaliselt ta toetab meid nii nagu seadus ette näeb aga lapse kasvatamises ta ei osale.
Kui minuga peaks midagi juhtuma (ära surema) mis saab lapsest? Kas minu uuel elukaaslasel kellega oleme abielus ja kes on põhimõtteliselt terve lapse eluaja teda kasvatanud, on mingi õigus teda edasi kasvatada? Kas selle jaoks peaks mingi dokumendi vormistama praegu?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse ainuhooldusõigusega vanem sureb, saab lapse hooldusõiguse lapse teine vanem. Seega esmajärjekorras saab lapse kasvatamise õiguse (ja kohustuse) lapse elusolev vanem, seda ei saa ainuhooldusõigusega vanem oma eluajal kuidagi välistada. Vaatamata sellele, et Teie abikaasa on last kasvatanud, ei ole tal paraku lapse suhtes vanemlikke õigusi ja kohustusi ning seda ka siis, kui Teie peaksite surema. Ainukene variant tagada see, et Teie surma korral jääks abikaasa lapse hooldajaks, oleks abikaasa poolt lapse adopteerimine, kuid see eeldab lapse bioloogilise isa nõusolekut. Kui Teie abikaasa lapse lapsendab, omandab ta lapse suhtes kõik õigused ja kohustused, mis on lapse bioloogilisel vanemal.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand