Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas teha nii, et saaks korteri laste nimele aga ei leia tehinguks sobilikku viisi?05.06.2018

Tere, oleme lahutatud alates 2017 aasta mai kuust. Elan 2 lapsega sellest ajast saadik korteris, mis on soetatud abielu jooksul laenuga (maksta veel nõks alla 20 aasta). Alates lahutamisest olen kõik korteriga seonduvad kulud (laen, kindlustused, kommunaalid jne) maksnud ise. Laen on võetud pangas, kus eraisikute lepinguid enam ei muudeta, kuna nad teevad koostööd ainult äriklientidega. Eksabikaasa on laenutaotleja, mina aga kaastaotleja. Laste ise maksab igakuiselt lasterahasid. Korter on hetkel müügis, kuna tekkisid lahkarvamused eksabikaasaga. Nüüd tuli eksabikaasalt pakkumine. Kui ma olen nõus kirjutama korteri vanema lapse nime peale (lapse vanus hetkel 11a), siis ei pretendeeri ta korterile ning meil on võimalus lastega siia edasi elama jääda. Sain teada, et hetkel ei saaks ma korterit lapse nimele kirjutada, kuna pank ei aktsepteeri alaealise vara kui tagatisena. Minu eesmärk oleks korter jätta ikkagi kahele lapsele võrdselt.
Küsimus olekski, kuidas peaksin edasi toimetama, kui soovin sellist pakkumist vastu võtta, millega peaksin arvestama? Kuhu peaksin pöörduma?

Suured tänud ette!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Teie sooviks on korter kinkida võrdsetes osades lastele, kuid Teie pangale see tingimus ei sobi, võiksite iseenesest uurida ka teistest pankadest, kas nad pakuvad kodulaenu refinantseerimise võimalust ja kas laenu tagatiseks võiks olla lastele kuuluv korter. Kui leiate sellise võimaluse, saate laenu praegusele laenuandjale ennetähtaegselt tagastada ja korteri lastele kinkida. Ülejäänud ühisvara (ja ühiste kohustuste) osas tuleks sõlmida endise abikaasaga ühisvara jagamise leping.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand