Perekonnaõigus


Küsimus: Kellele jääb pärast lahutust liisingus olev auto, kas sellele, kelle nimel on registris?11.06.2018

Tere.
Oleme abielus ja vara leping on ühisvara. Kui lahutada abielu, siis kellele jäävad sõidukid? Auto on liisingus ja ühe poole nimel. Kas siis auto jääb sellele, kelle nimel auto on ja teisel on õigus sellele osale (poolele osale), mis liisingust makstud on?
Ja veel on paat koos haake käruga, mis on tervenisti välja ostetus ja teise osapoole nimel.
Ehk siis auto puhul jagame kahevahel ära juba makstud liisingu osa ja auto jääb omanikule. Aga paadi ja käru jagame tervenisti ära ja jääb ka sellele, kelle nimel on. Kuna paat on kallim, kui juba makstud auto liisingu osa siis peab paadi omanik maksma rohkem?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohtupraktika kohaselt ei ole liisitud sõiduautode omanikeks mitte abikaasad, vaid liisinguandja, millest tulenevalt ei saa ka sõiduautosid lugeda abikaasade ühisvaraks. Liisinguvõtjal on küll õigus liisinguauto välja osta, kuid enne jääkväärtuse tasumist ja liiklusregistris omaniku vahetamist ei ole tegemist abikaasade ühisvaraga. Seega on ka peale abielu lahutamist lepingupooleks üks abikaasadest. Ühel abikaasal võib olla tasutud liisingumaksete osas hüvitisnõue teise abikaasa suhtes.

Kui paat ja käru on välja ostetud, on tegemist Teie ja abikaasa ühisvaraga. Kelle omandisse need esemed peale lahutust jäävad, on abikaasade kokkuleppe küsimus (kui kokkuleppele ei saa, otsustab selle kohus).

Ühisvara jagatakse poolte vahel võrdsetes osades (kohtuväliselt kokkuleppele jõudes võivad pooled sellest alati kõrvale kalduda). Kui mingi ese ühisvarast jääb ühe abikaasa ainuomandisse, tuleb tal selle eest teisele abikaasale poole väärtuse ulatuses hüvitist maksta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand