Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha olukorras, kus mees tahab pärast minu haigestumist lahutada ja koos loodud kodu omale?19.06.2018

Tere,
Abiellusime 29 aastat tagasi. Kuna jäin aasta tagasi raaskelt haigeks (Sklerosis Multipleks halvaloomuline) siis abikaasa andis kohtu kaudu lahutuse sisse ilma, et oleks mulle öelnud. Kuna olen 5 kuuga voodihaigeks jäänud, siis ei soovi ta mind hooldada. Abielu alguses loobus tema isa majast ja talumaadest (tegi vallas loobumise abikaasa kasuks). Tol hetkel oli maja põlenud ja väga halvas seisus kõrvalhoone oli peaaegu kokku kukkunud, nüüdseks on kõik renoveeritud ja uuesti üles ehitatud. Kogu abielu aeg olen mina oma rahadega toitnud pere ja ostnud enamiku sisustuse ja ka 2 viimast autot ja murutraktorid olen liisinguga ostnud. Abikaasa väidab, et see mis on tema kulutatud on tema vara ja mis mina olen kulutanud on ühisvara. Praeguseks on kõik garaažid ja maja teise korruse lukku pannud nii, et minul puudub juurdepääs. Võttis ka interneti välja, et ma ei saaks seda kasutada kuigi maksan talle elektrit ja interneti teenuse eest. Mida teha sellises olukorras?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui abikaasa soovib abielu lahutada, ei saa teda takistada, küll aga võib tal olla Teie suhtes ka peale abielu lahutamist ülalpidamiskohustus, sest Teie haigestumine toimus abielu ajal.

Kui kinnistu näol on tegemist Teie ja abikaasa ühisvaraga, jagatakse see poolte vahel võrdsetes osades (kohtuväliselt kokkuleppele jõudes võib sellest põhimõttest ka kõrvale kalduda). Kui abikaasad ühisvara jagamise osas kokkuleppele ei jõua, tuleb vastava hagiga kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand