Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan nõuda, et laste isa annaks korteri liisingu meile üle, et me ei peaks välja kolima?20.06.2018

Tere! Elan 4 lapsega oma endise abikaasa liisitavas korteris. Pool aastat enne abiellumist, mu mees võttis ainuüksi liisingusse korteri. Abielludes oli tema nõudmine lahusvara. Nüüdseks oleme lahutatud, tema elab uue naise kodus, mina meie 4 ühise lapsega tema liisingu korteris, mida tema maksab. Alimente pole sisse andnud, sest elame tema korteris, üürida oleks 2 korda kallim. Kardan ka alimente sisse anda, sest siis ta ajaks meid välja sealt korterist.
Ei ole nõus jätma korteri liisingut mulle, ehk siis minu nimele ümber tegema. Mida annab teha, et ta oleks sellega nõus? Ma olen nõus ise liisingu üle võtma. Sest egas kusagile mujale mul lastega pole, ei sugulaste juurde ega kuhugi mujale.
Kas mul on õigus siis nõuda, et ta paneks korteri müüki, ja annaks mulle laste osa, et saaksime näiteks eraldi omale kodu soetades juba osamakse omale. Kasvõi nii paljugi siis. Kuhu pöörduda? Korter liisiti 2010 mai 20 aastaks. Lapsed: kaksikud tüdrukud 2 a poiss 4a poiss 6a. Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ühisvara jagatakse vaid abikaasade vahel, lapsed nö oma osa ühisvarast ei saa. Kuivõrd korter on ostetud enne abiellumist, on tegemist Teie endise abikaasa lahusvaraga ja korteri omandiõiguse ning pangalaenu Teile üleandmine saab toimuda vaid poolte kokkuleppel, kohtu kaudu ei ole võimalik seda nõuda. Samas võib Teil olla õigus nõuda endiselt abiaasalt hüvitist, kui olete näiteks ühiselt tema lahusvaraks olevat korterit mingil viisil parendanud, kuid selgema seisukoha võtmiseks peaksin tutvuma detailselt kõikide asjaoludega.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand