Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vältida isa eest hoolitsemise kohustust, kui isa minu eest hoolitsenud ei ole?16.08.2018

Tere!
Minu isa ei maksnud alimente ja ei osalenud minu elus. Selle aja jooksul on tal kogunud võlad. Mina olen juba täiskasvanud (26-aastane) ja sain teada, et minu ema juba mitu aastat (ei tea kui kaua) saab oma pangakontole isalt raha, mida arvestatakse nagu alimentide võlade tasumist.
Kuidas pean tegutsema, et tulevikus isa ei hakkaks omakorda nõudma minu käest toetust, tuginedes sellele, et ta maksis mulle alimente?
Kas võin loobuda alimentidest (võla maksetest), mis peaksid minu jaoks olema? Kui jah, kuidas mina võin seda teha?

Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Antud hetkel olete Teie juba täisealine ja Teie isal ei ole enam Teie suhtes ülalpidamiskohustust, mistõttu võiks praegusel hetkel makstav toetus olla käsitletav vabatahtliku toetusena, kuid mitte Teile alaealisena maksmata jäänud elatise tasumisena. Kindlasti tuleks konkreetsema õigusliku seisukoha väljaselgitamiseks kindlaks teha, kas elatis on isalt kohtu kaudu välja mõistetud ja kas isa on seda kohustust (kasvõi osaliselt ja kohtutäituri vahendusel) täitnud või mitte.

Kui isa peaks Teilt kunagi ülalpidamist nõudma, on Teil võimalik esitada sellele vastuväide ja taotleda, et kohus vabastaks Teid isa ülalpidamiskohustusest või piiraks selle täitmist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand