Perekonnaõigus


Küsimus: Kas meie lapse sünniga võib olla mõeldav, et mehe esimesele lapsele makstavat elatist vähendatakse?04.09.2018

Tere,
Meie perre sündis aprillis beebi. Mehel on varasemast kooselust veel üks tütar, kes sai alimente miinimumi järgi 250 eurot.
Saatsime kohtule kirja, et soovime nüüd seda vähendada 150 eurole, kuna mees teenib miinimumpalka 500 eurot kuus. Lisaks on tal tekkinud väga suur maksekoormus, mida aitavad maksta hetkel meie vanemad. Eelmisel elukaaslasel on nüüdseks olemas ka uus elukaaslane ja beebi. Kahjuks ei nõustunud ta aga kirjaliku kokkuleppega ning istung toimub septembri alguses. Mis võimalused on lapse emal võitmiseks ehk kas on võimalus, et alimente ei vähendata?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise vähendamine eeldab üsnagi kaalukaid asjaolusid, pelgalt see, et Teie elukaaslasele on lisandunud üks ülalpeetav, automaatselt elatise vähendamiseks alust ei anna. Elatise vähendamiseks võib alust olla siis, kui Teie elukaaslase varanduslik olukord ei võimalda tal praeguses summas elatist enam maksta ja tal puuduvad võimalused suurema sissetuleku teenimiseks, samuti võib elatise vähendamine olla põhjendatud ka siis, kui laps veedab aega isaga ja sellel perioodil tuleb isal teha lapse ülalpidamiseks vahetult kulutusi. Seega tuleb kõiki asjaolusid hinnata kogumis, mis eeldab omakorda põhjalikku analüüsi ja kokkuvõttes otsuse langetab siiski kohus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand