Perekonnaõigus


Küsimus: Kas omaste hoolduskohustusest saab taganeda kui tal on endal vara?10.09.2018

Tere!
Eakas ema, kellega on suhted katkenud enam kui 20 aastat tagasi, vajab hooldekoduteenust. Suhted katkesid kui poeg oli täisealine, nii et oma hoolduskohustuse poja ees on tema täitnud. Tal on ka teine poeg, kellega nüüdseks samuti enam ei suhelda, kuid kes on varasemalt saanud emalt varalist toetust - kinnisvara. Emal on endal kinnisvarana maja ja sissetulekuna ka vanaduspension (mis ilmselt kataks küll hooldekoduteenuse vaid osaliselt), muu vara osas, mis tal veel olla võib, ei ole teavet. Kas saab eeldada, et ta müüks oma kinnisvara selleks, et ise oma hooldekodu kulusid katta või on pojad kohustatud hoolduskulusid tasuma? Kinkelepinguid või ka esindusõiguslepinguid sõlmitud ei ole. Võib-olla on testamendis märgitud kogu vara pärijaks üks lapselastest (aga see pole kindel). Kes oleks kohustatud tegelema kinnisvaravara müügiga kui seda saab üldse eeldada? Kas võib oodata, et selles toetaks eakat omavalitsuse esindaja - keegi kellele määratakse esindusõigus? Tõenäoliselt ei annaks ema esindusõigust kummalegi võõrdunud pojale, et korraldada tema kinnisvara müüki.

Tänan

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Eelkõige tuleb Teie poolt kirjeldatud olukorras oleval eakal inimesel ise oma vajadused katta ehk kui hooldekodutasu katmiseks ei piisa pensionist, tuleb eakal võõrandada talle kuuluv kinnisvara. Abivajava perekonnaliikme sugulastel tekib ülalpidamiskohustus olukorras, kus abivajaval endal puuduvad vahendid oma vajaduste katmiseks.

Kui eakas ei ole võimeline ise seda tegema, tuleb tal anda selleks usaldusväärsele isikule vastav volitus või tuleb talle määrata eestkostja. Kuidas täpselt toimida, oleneb juba konkreetsetest asjaoludest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand