Perekonnaõigus


Küsimus: Kas kohustus ema hooldekodu arvete tasumisel ei peaks jagunema meie õdede vahel võrdselt või on erisusi?11.09.2018

Oleme sunnitud hooldekodusse elama panema oma 85-aastase ema. Oleme kaks õde, kes peaksid maksekohustust täitma. Mina olen töötav pensionär ja kavatsen peatselt ka pensionile jääda. Õde on noorem, kuid pole ca 15 aastat enam tööl käinud. Soovin teada, kuidas meie maksekohustused jagunevad?
Õde peab üleval mees ja nad omavad mitut korterit ja ka ema vara on õe nimele kirjutatud. Mina olen üksik pensionär ja oman enda korterit.
Õde aga soovib kavalusega nüüd pääseda ema hooldekodu tasumisest ja ütleb, et maksma peamegi meie koos minu lastega (tütar ja poeg täisealised). Tema aga oma tütrega midagi maksma ei hakka. Sest tema tütar on küll 18-aastane aga käib koolis ja tema ise ju töötu.
Kas tõesti on võimalik tal sellest maksekohustusest pääseda?
Lapselapsed tuuakse ju mängu alles siis kui lapsed on surnud? Kas kohustus ei peaks jagunema meie õdede vahel võrdselt?

Tänan vastamast!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Praeguses situatsioonis lasub eaka ema ülalpidamiskohustus tema lastel ehk Teil ja Teie õel. Reeglina jaguneb ülalpidamiskohustus võrdsetes osades, kuid väga suurte majanduslike olukordade erinevuse korral võib ülalpidamiskohustus kohustatud isikute vahel jaguneda ka ebavõrdselt. Lisaks igakuisele sissetulekule hinnatakse ülalpidamiseks kohustatud isiku varanduslikku seisundit ka talle kuuluva vallas- ja kinnisvara järgi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand