Perekonnaõigus


Küsimus: Kas dna testiga saab tuvastada lapse isa ja kui ei ole isa, kas siis saab elatisraha maksmisest vabaneda?12.09.2018

Tere, olen koos mehega, kellel on eelnevast suhtest 2 last, kellest üks ei pruugi olla elukaaslase oma. Kuna eelmine naine on nagu filmist-jube raha nõudmine, valetamine jne siis sooviksin, et elukaaslane võtaks julguse kokku ja läheks kohtusse selle teemaga, et teha esimese lapsega dna test ja jagada ära see rahaline olukord ja laste isa ja emaga olemise aeg, sest hetkel ei näe me ka lapsi ja laste ema väidab, et lapsed ei taha olla siin, kuid noorem tüdruk on alati rõõmuga siin. Neil on eelnevad aastad olnud oma kokkulepped seoses elatisrahaga, seega sellega kõik korras, aga kuna nüüd on ka meil ühine laps siis on see kõik väga häiriv. Seega soovikski teada, millised on isa võimalused?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui mehel on kahtlus lapse põlvnemise osas, on isal õigus kohtu kaudu isadus vaidlustada. Isaduse võib kohtus vaidlustada ühe aasta jooksul arvates päevast, millal isadust vaidlustama õigustatud isikule on vaidlustamise aluseks olevad asjaolud teatavaks saanud.

Kui kohus tuvastab, et mees ei ole lapse isa, kustutakse lapse sünniaktist isa nimi ja lõppeb ka mehe ülalpidamiskohustus lapse suhtes.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand