Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus ja võimalus kuidagi hooldusõigust poolitada ja alimentidest loobuda, et laps oleks isaga pool aeaga?18.09.2018

Tere, mul on 6-aastane laps ja minu sooviks on hooldusõiguse jagamine 50/50 lapse isaga, aga lapse isa keeldub sellest. Alimente maksab miinimumi ulatuses korralikult. Lapsega aega veedab samuti paar korda nädalas. Kas mul on mingi õigus ja võimalus, kuidagi seda hooldusõigust poolitada ja alimentidest loobuda? Alimendid pole notari poolt kinnitatud. Soov on nii, et ühes kuus on laps 2 nädalat isaga ja 2 nädalat minuga.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanemad ei saa lapsega suhtlemise korras omavahel kokkuleppele, tuleks esimeses järjekorras pöörduda elukohajärgse lastekaitsespetsialisti vastuvõtule. Kui tema vahendusel kokkulepet saavutada ei õnnestu, on võimalik taotleda kohtu kaudu lapsega suhtlemiskorra kindlaksmääramist.
Reeglina ei poolda kohtud ega lastekaitsespetsialistid lapsele vahelduvat elukohta. Üldlevinud seisukoht on see, et lapsel peaks olema üks kindel elukoht ja võimalus lahus elava vanemaga regulaarselt piisavas mahus suhelda. Seega ei pea ma väga tõenäoliseks, et kohus määraks Teie poolt soovitud suhtlemiskorra, seda enam, et lapse isa sellele vastu on.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand