Perekonnaõigus


Küsimus: Mis kaitseb ema ja lapsi pere juurest lahkunud abikaasa nõuete eest?28.09.2018

Abikaasa lahkus pere juurest juunis. Teatas mulle mõned päevad ette, et tema soovib ära minna, teda meie pereelu enam ei rahulda ja tal on uus armastus, kellega koos edasi minna. Nii ta lahkus meie juurest päev pärast lastele rääkimist. See oli meile täiesti ootamatu ja raske hoop.
Mis kaitseb perekonda? Kas abikaasa võibki teisele poolele mõned päevad ette teatades pere juurest lahkuda?
Tänaseks käib inetuks kiskunud vara jagamine. Abikaasa teab hästi, et tema lahkumine on meile (mulle ja lastele) majanduslikult hävitav, kuid sellest hoolimata nõuab ta asju ja ka rahalist hüvitist. Maja, kuhu lastega elama jäime, kuulub mulle (ostetud enne meie abielu). Kas kohtusse minnes peab abikaasa tõendama kulusid, mida ta teinud on, et saada minult hüvitist?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui abikaasa on asunud perekonnast eraldi elama, tuleb tal jätkuvalt anda oma lastele ülalpidamist – kuivõrd ta elab lastest lahus, tuleks ülalpidamist anda eelkõige elatist makstes.

Vaatamata sellele, et maja kuulub lahusvarana Teile, võib abikaasal olla hüvitisnõue, kui abielu ajal on maja näiteks renoveeritud ja selle väärtus on seeläbi tõusnud. Seda asjaolu tuleb abikaasal igal juhul tõendada. Ühisvara hulka kuuluvad abielu ajal soetatud esemed, näiteks kodusisustus ja sõidukid, mille jagamist on abikaasal õigus nõuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand