Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas jagada lapse kasvatamise aega võrdselt, kaks nädalat minuga, kaks emaga?28.09.2018

Tere
On suusõnaliselt lapse emaga tehtud kokkulepe, et maksan iga kuu 250€ elatist lapsele. Lisaks aitan veel jooksvate asjadega, mis võivad erinevatel kuudel tulla (ostsin jalgratta, riideid, vitamiinid jne.) Lapse ema suhtles minuga ebaadekvaatselt ja takistas lapsega kohtumist igati, seetõttu ma loobusin lisatoetusest ja lisaabist.
Kuidas ma saan taotleda lapse võrdse lapsekasvatamise aega, kuid emaga kokku leppida ei õnnestu. Minu soov on jagada lapsega olemise aeg nii, et üks terve nädal minuga ja teine temaga. Soovin, et laps on kaks nädalat kuus minuga. Laps on 7-aastane ja käib koolis. Seetõttu poolitada nädalaid on üsna raske. Samas ka ma soovin võrdseks jagada vajalikud kulud lapsele (koolikulud, huviring) pooleks ning mitte maksta elatist, sest laps on pool aega minuga, ise toetan teda, ostan riided ning vajalikud asjad.
Kuid meie ei saa suulisetele kokkuleppele, kas seda on võimalik teha juristikirja abil?
Juhul kui ema ei ole nõus sellega, mis siis edasi on võimalik teha?
Mida Teie arvates kui suure tõenäosusega on võimalik loobuda või vähendada elatist?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanemad omavahel lapsega suhtlemise korras kokkuleppele ei saa, tuleks kõigepealt oma murega pöörduda lastekaitsetöötaja poole. Kui ka lastekaitsetöötaja vahendusel kokkuleppele jõuda ei õnnestu, on võimalik taotleda suhtlemiskorra kindlaksmääramist kohtu kaudu.

Meie kohtupraktika ei poolda vahelduvat elukohta, seega pean üsna tõenäoliseks, et kohus lapsele sellist suhtlemiskorda ei määra, kus laps veedab vaheldumisi nädala ühe vanemaga, seejärel nädala teise vanemaga. Seega seda varianti pean võimalikuks juhul, kui sõlmite lapse emaga vastavasisulise kokkuleppe.

Kui lapsel oleks Teie poolt kirjeldatud vahelduv elukoht, on võimalik jagada ka ülalpidamiskohustus selliselt, et kumbki vanem teeb lapse ülalpidamiseks vahetult kulutusi ja elatist kumbki vanem ei maksa või maksab üks vanematest siiski teatavas summas elatist sellele vanemale, kelle kanda on suurem osa kuludest (näiteks on ühe vanema kanda kõik lapse kooli- ja trenniga seotud kulud).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand