Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas käib see kui peaksin minema ajateenistusse ja samas seadus kohustab lapseootel ema üleval pidama?08.10.2018

Tere!
Minu abikaasa on lapseootel ja sünniaeg on pandud praegu aprilli lõppu. Mind kutsuti ajateenistusse kuhu pean minema juba jaanuaris. Kas töötab sel juhul Perekonnaseadus § 111 (1), kus on kirjutatud, et isa peab ülal pidama lapse ema 8 nädalat enne sündimist. Ehk selle seaduse tõttu peaksid mind vabastama ajateenistusest veebruari lõpus või hoopis jaanuari lõpus, sest kuidas ma saaks oma abikaasat ülal pidama kui esimese kuu eest ei saa palka.
Kas on võimalik sel juhul ajateenistusse mitte minna ja kuidas seda saaks vormistada?
Aitäh vastamise eest!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!
Ajapikendusele on õigus kutsealusel, kes kasvatab alla kolmeaastast last, lapseootel naise ülalpidamiskohustus ajapikenduseks iseenesest alust ei anna. Kuivõrd ajapikenduse taotluse menetlemisega tegeleb Kaitseressursside Amet, uurige neilt otse enda võimaluste kohta ajapikenduse saamiseks.

PkS § 111 lõige 21 sätestab, et kui isa ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundit arvestades võimeline andma emale ülalpidamist enda tavapärast ülalpidamist kahjustamata, annavad ülalpidamist isikud, kes on seda kohustatud tegema järgmisena.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand