Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saab vaidlustada riikliku miinimumi summat, kuna notariaalset summat muuta ei saa?25.10.2018

Tere,
Sõlmisime abikaasaga notariaalse elatisraha lepingu, mille eesmärk oli maksta riigi poolt kehtestatud elatisraha miinimumi summast suurem summa. Tol hetkel elas laps põhimõtteliselt 100% minuga, isa suhtles lapsega ainult paar korda kuus, kui sedagi. Nüüd kus olukord on muutunud ja laps elab osaliselt isa juures (10-12 päeva kuus), on isa pöördunud kohtusse, et vaidlustada mitte notariaalses lepingus kokku lepitud lisaraha summat vaid riigi poolt kehtestatud elatisraha miinimumi (proportsionaalselt isa juures veedetud päevadega) kuna laps veedab olulise aja isa juures ja isa on ise asunud täitma neid kohustusi. Lisaks et miinimumist arvestatakse maha peretoetuse osa 50% (27,50€).
Ta on nõus edasi lisaraha maksma, kuna seda muuta ei saa, kuid miinimumi väidetavalt saab ta muuta, kuna asjaolud on muutunud?
Kas selline asi on võimalik?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohtu kaudu on võimalik nõuda elatisraha suuruse muutmist juhul, kui elatis on kohtuotsusega väljamõistetud. Notariaalne leping on sõlmitud vanemate vahel, kohtuotsusega mõistetakse elatis välja lapsevanemalt lapsele, seega pooled on erinevad. Teie poolt kirjeldatud hagiga ei ole võimalik muuta notariaalset lepingut, selleks peaks lapse isa notariaalse lepingu nõuetekohaselt üles ütlema. Kuni ülesütlemiseni on notariaalne leping kehtiv.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand