Perekonnaõigus


Küsimus: Kas peale lahutust (töövõimetus abielu jooksul) on inimesel õigus nõuda abikaasalt elatist?25.10.2018

Tere,
Sugulasel on 100% töövõimetus, mille alusel saab ta igakuiselt toetust. Antud toetus on piiratud (kaks aastat veel). Seaduslik pension on tal 8 aasta pärast.
Küsimus on selline, kas peale lahutust (töövõimetus abielu jooksul) on tal õigus nõuda abikaasalt elatist? Tema töötab, saab palka, vaid väidab, et abi tema poolt ei tule.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse § 73 lõige 1 sätestab, et kui lahutatud abikaasa ei suuda kas oma vanuse või oma terviseseisundi tõttu pärast lahutust ise enda ülalpidamise eest hoolitseda ning vanusest või terviseseisundist tingitud abivajadus oli abielu lahutamise ajaks olemas, võib ta nõuda endale ülalpidamist teiselt lahutatud abikaasalt. Seega antud olukorras võib isikul olla õigus nõuda ülalpidamist oma lahutatud abikaasalt, kuid tegemist on siiski vajaduspõhise elatisega, mis tähendab seda, et isiku töövõimetus takistab tal otseselt sissetuleku teenimist – kui isik saab vaatamata oma töövõimetusele ise oma sissetuleku teenitud ja vajadused kaetud, ei ole alust lahutatud abikaasalt elatise väljamõistmiseks. Elatise suuruse kindlaksmääramisel arvestatakse paljude asjaoludega, muuhulgas abivajava isiku vajaduste suurust kui ka elatise maksmiseks kohustatud isiku varanduslikku olukorda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand