Perekonnaõigus


Küsimus: Kumb on parem ja mugavam tulevikuks elatise kokkuleppel - kas notariaalne kokkulepe või maksta kohtuotsuse alusel?01.11.2018

Tere. Olen 2 lapse isa. Küsimus on selline:
1) kui lähen lastega puhkusele näiteks nädalaks välismaale, kas ma pean siis emale maksma elatist täis summas või ikka selle nädala eest millal lapsed olid minuga saab mingi summa maha arvestada.
2) kui näiteks ostan reisi (laste ema käest raha selleks ei küsi) ja näiteks paar - kolm päeva enne minekut ema ütleb et ei anna lapsi kaasa kas saab siis tema käest kompensatsiooni küsida rikutud puhkuse eest.
3) Kumb nö kokkulepe parem ja mugavam tulevikuks elatise kokkuleppel - kas notariaalne kokkulepe elatise maksmisel või siis ikka maksta elatist läbi kohtuotsuse? olen nii palju lugenud et notariaalset kokkulepet raskem muuta kui kohtuotsust (kohtunik vähemalt kuulab sind kui sa muuta midagi tahad aga notar vaatab mida sa endise naisega oled kokku leppinud, aga nendega mõnikord päris raske kokkuleppele jõuda). Tänud

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanemate vahel ei ole sõlmitud notariaalset kokkulepet elatise maksmise osas ega ole ka kohtulahendit, millega elatis on konkreetse summana välja mõistetud, oleneb elatise suurus vanemate kokkuleppest. Milliseid mahaarvamisi võib elatist maksev vanem teha igakuisest elatisest, sõltub samuti kokkuleppest. Kui kokkuleppele ei jõuta, võib elatist saav vanem kohtusse pöörduda ja nõuda igakuiselt makstava elatise väljamõistmist konkreetses summas (sellest summast omaalgatuslikult mahaarvamisi teha ei tohi, vastasel juhul võib elatist saav vanem algatada täitemenetluse). Kas lapse emalt on võimalik nõuda kompensatsiooni lastele ostetud reisipiletite eest, on küsitav.

Ühest küljest on alati parem, kui vanemad jõuavad omavahel (notariaalsele) kokkuleppele, mitte ei lase kohtul endi eest otsustada, kuid tõepoolest on vähemalt minu hinnangul kohtulahendiga väljamõistetud elatise suuruse muutmine teatud osas lihtsam, kui notariaalse lepingu ülesütlemine (millele tõenäoliselt järgneb ikkagi kohtumenetlus). Kõige parem lahendus on muidugi alati vanemate omavaheline suuline või lihtkirjalik kokkulepe.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand