Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus nõuda väiksemat elatise summat, kui käin lapsi hoidmas ja nad on ka nädalavahetustel minuga?13.11.2018

Tere,
Läksime nainsega lahku ja kolm last (1.5; 3 ja 10) jäid elama emaga. Laste ema nõuab, et maksan iga kuu 600 eurot ja käin graafiku järgi lapsi hoidmas. St ülepäeva (peale tööd, 18.00-22.00) ja kaks nädalavahetust on nad minuga. Ja ta tahab, et lapsed hakkaks veelgi rohkem minuga olema.
Kas mul on õigus nõuda väiksemat elatise summat, arvestades, et minu palk on 1100 mille eest pean maksma enda elamispinna üüri 200+ kommunaalid pluss mõned maksud veel 100 eurot.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vastus Teie küsimusele sõltub eelkõige sellest, kui suured on laste igakuised vajadused. Arvestades seda, et osalete vahetult laste kasvatuses ja teete laste ülalpidamiseks ka vahetult kulutusi, tuleb seda elatise suuruse kindlaksmääramisel kindlasti arvesse võtta. Seega kõigepealt tuleb kokku arvestada mõlema vanema poolt tehtavad ülalpidamiskulud ja seejärel arvestada elatise suurus (ülalpidamiskohustus peaks üldjuhul vanemate vahel võrdselt jaotatud olema).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand