Perekonnaõigus


Küsimus: Kas võib lapse emale kanda võõra konto alt elatist, kui selgitusse pannakse - elatis - lapse nimi ja kellelt?14.11.2018

Tere, Kas võib näiteks lapse emale kanda võõra konto alt elatist, kui selgitusse pannakse - elatis- lapse nimi ja kellelt? On selline asi aktsepteeritav? Et oleks panga silmas puhas leht ja saaks näiteks lisaks eluaseme soetada. Hetkel on lapse emaga kokkulepe, et mina maksan lasteaia, sünnipäevad, trennid ja huviringid - on suuline kokkulepe. Kas targem oleks kanda kohe tema enda kontole raha, et vältida hilisemaid sekeldusi - hetkel maksan kohe saajale neid arveid? Ning kui pika aja jooksul saab tagasiulatuvalt elatise summa suurendamist nõuda, oletame et näiteks maksan kokkuleppel 200 eurot kuus aga 3 aasta pärast tuleb mingi uus hullus ja hakkab nõudma ülejäänud summat kohtu kaudu, kas pean lisaks ka viivist maksma? Aitäh!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanem võib ülalpidamiskohustust täita nii vahetult kulutusi tehes kui ka elatist makstes. Kui hetkel täidate oma kohustust vahetult kulutusi tehes, on seda ju võimalik pangakonto väljavõttega tõendada.

Elatist võib maksta ka kolmandale isikule kuuluva konto alt, tuleb lihtsalt jälgida, et oleks võimalik tuvastada, et tegemist on Teie poolt lapsele makstava elatisrahaga. Selleks tuleb selgitusse märkida kelle poolt elatist makstakse, samuti lapse nimi, kellele elatist makstakse, sõna „elatis“ ja periood, mille eest elatist makstakse.

Elatist on võimalik nõuda tagasiulatuvalt kuni 1 aasta eest (kui ei ole veel elatist kohtu poolt välja mõistetud). Kui elatis on juba kohtulahendiga välja mõistetud, on võimalik elatise suuruse muutmist taotleda alates uue hagi esitamisest, tagasiulatuvalt elatise suurust ei ole võimalik muuta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand