Perekonnaõigus


Küsimus: Soomes elav ja töötav mees ei taha maksta lapsele omapoolset elatisraha31.10.2011

Tere ,
Elasime koos vaba-abielu 13 aastat. Laps 11-aastane. Isa ei ole põhimõtteliselt teda kasvatanud. Mees on elanud Soomes pea 9 aastat, seal on tal oma elamine ja maksab riigile makse. Koos ostetud elamine ka Eestis. Korter ostetud eelmise korteri müügi rahast. Nii, et korter ei ole laenuga võetud. Kodus käis nii 4-5 korda aastas. 12 kuu jooksul siis 2 kuud sellest oli kodus. Põhiliselt maksin kõik maksud ikka mina. Tema poolt oli siis vähene toetus, kuna arvas, et teda ju seal ei ela sees. Koos ostetud on elamisse asju ja auto. Lahkumineku põhjus oli temapoolne petmine ja tema otsus sinna elama jääda. Soome riigi poolt saab ka laps riigipoolset elatisraha 80.- eurot ametlikult. Nüüd, kus oleme lõplikult lahus, otsustas mees ise ainuisikuliselt, et maksab 150.- eurot elatusraha minuga kokku leppimata, selle Soome riigipoolsele rahale lisab siis ise ainult enda poolt 70.- eurot, et oleks 150.- kokku.
Kas tal on õigus nii käituda, kuna minu poolt ju on suuremad kulutused lapsele? Elamine, küte, riided, toit jne. Tema enda poolt siis ainult 70 eurot + 80 soomepoolne elatisraha.
Tema õigustab, et mis vahet sellel summal. Kuidas ma peaksin käituma, et isa ka omapoolselt võrdselt lapsele elatist maksaks? Palk on tal ju 2 korda suurem, kui minul. Lapsega pole koos tegelenud eriti kunagi.

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Lapsele makstava elatise suurus arvestatakse välja ennekõike silmas pidades lapse vajadusi ja tema tavapärast elulaadi, samuti arvestatakse lapse kõiki eluvajadusi sealhulgas tema võimete ja kalduvuste kohase hariduse ja kutsealase ettevalmistusega seotud kulutusi, alaealise lapse puhul võetakse arvesse ka tema kasvatamise kulutused. Juhul, kui lahuselav vanem ei täida oma elatise maksmise kohustust või täidab seda ebapiisaval määral, on võimalik elatise suurust muuta vanemate omavahelise kokkuleppe teel või kokkuleppe mittesaavutamisel on võimalik elatise suurust muuta kohtu kaudu.
Kui elatise nõue on suurem, kui 139,01 eurot on kohtus vajalik lapsele tehtavate kulutuste dokumentaalne tõendamine.