Perekonnaõigus


Küsimus: Kas see on eetiline, kui laste ema elabki ainult lastele makstavatest elatistest, kas nii on lubatud?14.01.2019

Tere!
Tahaks teada, kas abikaasal on õigus nõuda elatise vähendamist? Maksab ta eelmisest kooselust sündinud ühele lapsele, kelle ema on saanud uue lapse ja läinud siis selle lapse isast ka lahku. Meil endal on ka üks ühine laps ja teine kohe tulemas. Samas on tekkinud kahtlus, et elatist saava lapse ema ei kasuta saadud raha sihipäraselt lapse heaolu nimel vaid enda jaoks. Ta ei käi hetkel ka tööl ning ei saa ka enam emapalka, tundub et ta elabki hetkel peretoetustest ja lastele makstavatest elatistest, kas see on eetiline, kas nii on lubatud?
Sooviks teada kas need on piisavad põhjused taotleda elatise vähendamist? Soov ei ole summat drastiliselt vähendada, näiteks maha arvata pool lapsetoetuse summast (ehk 30€). Ei taha küll lapse olukorda halvendada aga ei näe ka põhjust lapse ema ülalpidamiseks kui tema ei panusta sama palju lapse heaolusse kui mu abikaasa.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse emal ei ole parasjagu võimalik panustada lapse ülalpidamisse lapse isaga samaväärselt, ei anna see alust nõuda elatise vähendamist. Küll aga võib elatise vähendamiseks alust olla olukorras, kus lapse vajadused on osaliselt kaetud riiklike peretoetustega. Kas lapse isale lisandunud ülalpeetavad annavad aluse elatise vähendamiseks, oleneb juba lapse isa majanduslikust olukorrast.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand