Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on mingi vanuse piir mil on lapse emal õigus otsustada kui tihti laps isa juurde läheb?14.02.2019

Tunnen muret oma 1,5 aastase lapse tervise pärast. Läksime lapse isaga suhtest lahku(pole kunagi koos elanud).Lapse isa aga nõuab lapsega koos olemist mõlemal nädalavahetuse päeval. Laps on aga tavaliselt temaga koos umbes 4 tundi ühel nädalavahetuse päeval ja pärast seda on laps nii rahutu, magamata, närviline. Isegi öösel magab halvasti, nutab end ärkvele. Mina koos isaga lapse juures ei viibi. Ma olen seni keeldunud kahte päeva järjest last isa juurde laskmast, sest tegemist pole tema isikliku koduga ja inimesi käib seal rohkem kui vaid tema ja tema ema. Lapsest on kahju, sest närvilisus kajastub mitu päeva. Laps muidu nii rahulik ja rõõmus. Kas on mingi vanuse piir mil on lapse emal õigus otsustada kui tihti laps isa juurde läheb? Lapse isa ei huvita lapse närvilisus ega tervis karva võrdki. Ainult nõuab oma tahtmist. Olen püüdnud teda mõistma panna, et las laps kasvab natuke, et oskaks juba rääkida, et siis on lihtsam last mõista. Ma olen korduvalt öelnud, et ei keela lapsega kohtuda, kuid vaid 1 päev nädalavahetusel, seni kuni laps suuremaks kasvab. Lapse isa aga on ülbe ja ähvardab. Mida teha? Kas peaksin lastekaitsesse pöörduma? Ei taha, et lapse närvikava kahjustuks, ta veel nii väike.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Seadusandja ei ole reguleerinud detailselt, milline peaks välja nägema lapse ja lahus elava vanema suhtlemise kord. Ilmselgelt on kõik olukorrad erinevad, erinevad on ju laste vanused, vanemate töögraafikud ja ka vanemate elakohtade kaugused. Küll aga peab suhtlemiskorra kindlaksmääramisel seadma alati esikohale lapse huvid, see on kõige olulisem.

Kui laps on veel liiga väike, et olla emast üle öö lahus, peaksid kohtumised olema lühiajalised, kuid samas toimuma sagedamini, kui suurema lapse puhul. Kindlasti ei ole põhjendatud see, et laps veedab lahus elava vanemaga kõik nädalavahetused, ka suuremate laste puhul kehtib reeglina põhimõte, et kohustustest vaba aeg peaks vanemate vahel jagunema võrdselt (kaks nädalavahetust kuus ühe vanemaga, kaks teise vanemaga).

Kui vanemad omavahel lapsega suhtlemise korras kokkuleppele ei saa, tuleks pöörduda oma murega lastekaitsetöötaja poole. Kui ka lastekaitsetöötaja vahendusel kokkuleppele saada ei õnnestu, määrab suhtlemiskorra vanema avalduse alusel kindlaks kohus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand