Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui laps on päeval minuga ja mees saab tööl käia, õhtul võtab aga mees lapse ja nii nagu võrdne, aga mul ei ole sissetulekut?25.02.2019

Sooviks teada, et kui vanemad elavad lahus ja laps on jagatud, et emaga päeval ja isaga õhtud. Vahest ka laps emaga ööd. Laps on 2-aastane ja veel hoiu ega lasteaia kohta pole pakutud, et ei saa ema käia tööl. Lapse isa rahaga toetada ei taha, kuna ütleb, et tema on õhtu/öö tunnid lapsega ja temal kulub samamoodi raha lapsele ja kui laps saab lasteaia koha, siis tahab, et laps oleks jagatud 50/50, et ei peaks midagi maksma. Kas nii on õige? Tema arvab, et kui tema raha annab, siis ma kulutan selle muule kui lapsele. Sooviks natuke selgust nendes asjades, et mina hetkel olen päevad lapsega ja võimaldan temal tööl käia, aga õhtune aeg ta võtab lapse ja ütleb, et meil kõik võrdne ja tema ei pea midagi maksna.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapsega suhtlemise korras tuleb kokku leppida ikkagi lähtuvalt lapse heaolust, mitte sellest, kuidas oleks kõige mugavam lapse ülalpidamiskohustust jagada. Teie poolt kirjeldatud korraldus ei pruugi olla lapse jaoks parim lahendus. Vanemate õiguste ja kohustuste võrdsus ei tähenda seda, et laps peaks täpselt poole ajast mõlema vanemaga veetma, eriti veel selliselt, kus väiksel lapsel tuleb igapäevaselt kodu vahetada.

Kui Teil ei õnnestu lapse isaga lapsele sobivas elukorralduses kokkuleppele saada, pöörduge oma murega elukohajärgse lastekaitsespetsialisti poole. Kui ka tema vahendusel kokkulepet ei sünni, on võimalik nõuda suhtlemiskorra kindlaksmääramist kohtu kaudu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand