Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isalt elatise väljanõudmisel arvestatakse ainult tema miinimumpalgaga või ka tema ja ta äriühingu varaga?26.02.2019

Olen paljudele oma küsimustele siit vastuste seast ka enda vastused leidnud, aga mõned täpsustavad küsimused veel. Lugesin, millised kulud laias laastus elatise hulka arvatakse, aga meil tekitas probleeme laste voodi. Nimelt hakkab noorim laps oma voodist välja kasvama ja vajab suuremat voodit. Laste isa leiab, et see ei ole lapse ülalpidamisega seotud kulu. Ta ei ole nõus maksma kuus mingit kindlat summat, vaid ma pean igas kuus kõik lastega seotud kulud kokku arvestama (pesumasina korrad jne.) Kas see on tavapraktika, kuidas lastega seotud kulusid arvutatakse? Meil on kolm last, kes elavad minuga, laste isal on edukas firma ja maksab endale firmalt miinimumpalka, et vältida maksude maksmist. Samas on ta firmal palju vara, kas elatise väljanõudmisel arvestatakse ainult tema miinimumpalgaga või ka tema ja ta enda varaga? Hiljuti ostis just väikelaeva. Tänan ette vastuse eest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ülalpidamiskohustust võib täita nii vahetult kulutusi tehes kui ka elatist makstes. Kui lapsed elavad alaliselt ühe vanema juures, täidab lahus elav vanem oma ülalpidamiskohustust reeglina elatist makstes. See on eelkõige põhjendatav sellega, et lapsi kasvataval vanemal on parem ülevaade laste vajadustest ja kõikide kulude nö pooleks maksmine on omajagu kurnav kõikidele osapooltele.

Kohus arvestab ikkagi vanema varandusliku olukorraga tervikuna, mitte ainult igakuise sissetulekuga. Kui vanemal on selgelt keskmisest kõrgem elulaad ja talle kuulub hinnalist vara, ei lähtu kohus elatise suuruse kindlaksmääramisel sellest, et vanema igakuine sissetulek piirdub miinimumpalgaga.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand