Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse emal on õigus lapse elukohta muuta (Eesti siseselt) ja mujale kolida ilma lapse isale sellest teavitamata?27.02.2019

Kas lapse emal on õigus lapse elukohta muuta (Eesti siseselt) ja mujale kolida ilma lapse isale sellest teavitamata? Laps on viie aastane ning selle aja jooksul on ta näinud last kolm korda. Samuti pole ta varasemat huvi lapse vastu üles näidanud ega materiaalselt toetanud. Toetanud on küll lapse vanavanemad. Kolimise põhjus on uus töö ning elukoht, samuti uus elukaaslane. Mees pettis naist ning jättis lapse ja naise maha ilma selgitusteta.
Lapse ema on üksinda hakkama saanud eelnevad aastad ning küsitud abile pole lapse isa vastanud, samuti väidab laps, et kardab isa. Hetkel on vanematel ühine hooldusõigus. Millised võimalused on lapse emal? Lapse isa ähvardab lapse ära võtmisega.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanematel on ühine hooldusõigus, peaksid vanemad kõik last oluliselt puudutavad otsused vastu võtma ühiselt, sealhulgas lapse elukoha muutmine. Antud juhul, kui isal ei ole huvi lapse elus osalemiseks, oleks minu hinnangul põhjendatud ühise hooldusõiguse lõpetamine, vähemalt selles osas, mis annab vanemale õiguse ainuisikuliselt otsustada lapse elukoha üle. Selleks tuleb kohtule esitada vastav avaldus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand