Perekonnaõigus


Küsimus: Kui kaua ja kui palju peab maksma elatist 18+ gümnaasiumis õppivale lapsele?13.03.2019

Tere.
Olen maksnud korralikult elatist aastaid. Laps sai 18. Kas sellest hetkest pole mul kohustus maksta elatist eksabikaasa arvele kellega laps elab vaid võin maksta lapse isiklikule arvele? Kas alates 18+ pole elatise miinimum summat enam kehtestatud? Ma saan aru, et gümnaasiumi lõpuni pean maksma elatist aga mis saab edasi, kas siis tuleb hakata elatist maksma (kui laps seda taotleb) meil mõlemal nii emal kui isal võrdne summa, mis siis, et laps elab eksabikaasaga? Alla 18 a on elatise miinimum summaks 270€ siis kuidas ma tean, et see on ka 18+ see eluga toime tulemise piir aga pole mitte vähem näiteks (kui arvestada ka eks abikaasa pannust lapse ellu sama summaga...kokku 540€ siis)?
Kui saaks nendele küsimustele vastused oleksin tänulik.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Täisealisele lapsele võib elatist maksta tema isiklikule pangakontole.

Täisealise lapse elatisele ei ole kehtestatud alampiiri, elatise suurus oleneb lapse vajaduste suurusest ja ülalpidamiskohustus jaguneb vanemate vahel (reeglina) pooleks. Kohtu kaudu elatist nõudes tuleb lapsel tõendada oma vajaduste suurust.

Kui täisealine kuni 21-aastane haridust omandav laps elab ühe vanemaga koos ja lahus elav vanem teda vabatahtlikult ei toeta (või ei jõuta elatise summas kokkuleppele), on lapsel õigus kohtu kaudu lahus elavalt vanemalt elatist nõuda. Kui lapsega kooselav vanem täidab oma ülalpidamiskohustust vahetult (katab eluasemekulusid, ostab süüa jms), ei ole lapsel alust ega vajadust nõuda sellelt vanemalt elatist kohtu kaudu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand