Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mees saab lihtsalt korteri ja suurema palga pärast lapse ema juurest ära võtta?02.04.2019

Tere.
Minul mure selline, et elan mehega ja lapsega poolteist kuud korteris, plaan on laiali minna ning tahaksin enda ostetud asjad kaasa võtta, mida ma olen siia ostnud. Kingitud asjad jäävad mehele.
Aga mees oli öelnud, et ma ei saa siit mitte midagi, kas tõesti ma ei saa midagi teha, et asjad tagasi saada? Mul on tšekid olemas, kirjavahetused ning kontolt ka näha, et makstud. Mees mitte iialgi ei jäta korterit mulle ja lapsele.
Järgmine probleem. Mees mitu korda öelnud, et jään lapsest ilma, poiss on 3-kuune.
Minul elamine olemas esialgu ema juures, seal ikka rahulikum kui mehega koos, ma ei ole joodik, narkomaan ega keegi veel, igapäev poisiga koos, kas tõesti saab nii lihtsalt korteri ja suurema palga pärast mees last ema juurest ära võtta?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teile kuuluvad asjad on Teil ilmselgelt õigus elukohast lahkudes kaasa võtta, lapse isal ei saa sellele vastuväiteid olla.

Kindlasti ei ole hooldusõiguslike muudatuste tegemisel esmatähtsaks vanema varanduslik seis. Kui mõlemad vanemad saavad pakkuda lapsele eluaset ja muud eluks vajalikku, ei ole oluline, kumma vanema sissetulek on suurem. Hooldusõiguslike muudatuste tegemisel võetakse ikkagi aluseks lapse ja vanema suhe ning arvestatakse sellega, kes on olnud lapse peamine hooldaja. Arvestades lapse vanust, on ta ilmselt hetkel rohkem seotud oma emaga ja ta peaks vanemate lahkumineku korral elama jääma ema juurde (isaga suhtlemine peab ka ilmselgelt lapsele võimaldatud olema).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand