Perekonnaõigus


Küsimus: Kas väikse lapsega abikaasa ülalpidamiskohustus kandub üle ka abikaasa vanematele kui abikaasal endal puudub sissetulek?03.04.2019

Loen perekonnaseadusest, et abielu ajal on abikaasa kohustatud ülal pidama abikaasat raseduse ja lapse hooldamise ajal kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni. Kas selline ülalpidamiskohustus kandub ka üle abikaasa vanematele juhul kui abikaasal endal puudub piisav sissetulek?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse § 107 lõike 1 kohaselt annab abivajava isiku abikaasa ülalpidamist enne abivajava isiku sugulasi. Kui abikaasa ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundit arvestades võimeline andma abikaasale ülalpidamist oma tavalist ülalpidamist kahjustamata, annavad ülalpidamist isikud, kes on seda kohustatud tegema järgmisena. Eelnimetatu tähendab seda, et kui abikaasa ei saa ülalpidamist tulenevalt oma varanduslikust seisundist anda, tuleb seda teha abivajava abikaasa sugulastel (esimeses järjekorras on abivajava isiku alanejad sugulased ehk lapsed ja lapselapsed, teises järjekorras ülenejad sugulased ehk vanemad ja vanavanemad).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand