Perekonnaõigus


Küsimus: Kas seda, et andsin ekselukaaslasele 50 % kinnisvara väärtusest võib pidada elatise ettemaksuks?23.04.2019

Tere!
Elasin eelmise kaasaga vabaabielu, kuhu sündis ka kaks last. Lahku läksime, kuna naine leidis uue mehe ja on nüüdseks veel ka abielus. Kas minul on rahalised kohustused eksnaise ja laste ees? Mis summas ja mille alusel arvutatakse?
Kui lahku läksime, omasin mina kinnisvara, millest andsin 50 protsenti müügiväärtusest eks naisel, et lapsed peavarjuta ei jääks. Kas seda võib arvestada, kui elatismaksu või oli see lihtsalt kingitus minu poolt talle?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teil on isana kohustus oma lastele ülalpidamist anda, reeglina täidab lahus elav vanem oma kohustust elatise maksmise teel. Elatise suuruse kindlaksmääramisel arvutatakse kokku lapse igakuised vajadused ja jagatakse need vanemate vahel pooleks - poole maksab lahus elav vanem elatisena, poole ulatuses panustab lapsi kasvatav vanem vahetult kulutusi tehes. Igakuine elatis ühele lapsele ei tohiks reeglina olla väiksem kui pool kehtivat alampalka.

Ülalpidamise andmine teisel viisil kui igakuiselt kulutusi tehes eeldab üldiselt vanemate eelnevat sellesisulist kokkulepet. Kui kokkulepet pole, on kirjeldatud kinnisvaratehingut keeruline käsitleda ülalpidamiskohustuse ettetasumisena.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand