Perekonnaõigus


Küsimus: Kas tõesti vastutan abikaasa minu teadmata võetud laenu eest ka pärast lahutust?14.10.2019

Tere.
Eksabikaasa võttis abieluajal minu teadmata laenu ja nüüd millal lahutatud oleme, tuli see välja. Ta on jätnud kohustused täitmata ja kohtutäitur võttis ühendust. Hetkeseisuga ei ole eksabikaasa nõuet suutnud täies ulatuses likvideerida ja tööandjale tuli teade, et tuleb hakata võlga minu palgast kinni pidama. Kas tõesti vastutan isegi abieluajal selle eest poole laenu summaga, kui inimene on võtnud selle laenu isiklikult, ilma minu teadmata? Kas mul on võimalik seda nõuet tema käest tagasi nõuda, kui olen selle võla ise tasunud ja kuidas see võiks käia?

Tänan

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Mõistan, et abielu on lahutatud, kuid ühisvara (ja ühised kohustused) on jagamata. Kui abikaasa võetud laenu ei ole võetud perekonna huvides ja ta on kasutanud seda isiklike huvide rahuldamiseks, vastutab ta laenu tagasimaksmise eest isiklikult. Kui laen on võetud perekonna huvides, vastutavad laenu tagasimaksmise eest mõlemad abikaasad. Soovitan esimesel võimalusel jagada abikaasade ühisvara.

Kui tasute abikaasa poolt võetud laenu, tekib tagasinõude õigus, kuid see võib olla praktikas keeruliselt teostatav, seega seda varianti ma pigem ei soovitaks. Soovitan kindlasti suhelda kohtutäituriga ja selgitada olukorda, uurida võimalusi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand