Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas on laste miinimum elatis jagatud või kuidas see peaks olema?15.10.2019

Tervist, probleem siis selline, et lahutasime laste emaga kaks aastat tagasi ja meil on 3 ühist last. Leidsime siis kuskilt netist, et laste alimendid peaks olema pool miinimum palka ühe lapse pealt. Niisiis tegime suusõnalise kokkuleppe, et maksan igakuu 700 eurot. Kuna eestis pole mingil juhul sellist elatist maksta tulin soome tööle. Alguses suutsin seda ilusti maksta ja jäi ülegi. Nüüd kui mul endal siin elu ja ka elukaaslane tekkinud ja võetud ka üürikorter ei ole ma enam võimeline sellist summat maksma ja lisaks andis laste ema veel asja kohtusse kui palusin, et äkki saaks langetada selle summa 600 euro peale kuna ta saab ise veel lisaks eesti riigilt 500 eurot laste pealt siis see peaks olema rohkem kui piisav laste ülalpidamiseks. Tooks välja ka selle, et naisele ja lastele jätsin ka maja ja ise ta tööl ei käi. Küsimus siis selline, et kas see pool miinimum palka, mis on lapsele ettenähtud, kas mina pean seda täies ulatuses maksma või peaks see tegelikult olema pooleks, et mina panustan pool ja tema teise poole?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üldreeglina ei tohiks igakuine elatist olla väiksem kui pool alampalka ühe lapse kohta - eelöeldu eeldab seda, et lapse igakuised püsikulud on samas suurusjärgus kehtiva alampalgaga. Pool alampalga suurusest jääb last kasvatava vanema kanda, pool elatisena lahus elava vanema kanda.

Kui teil on kolm last ja laste ema saab lasterikka pere toetust (pluss lapsetoetust), tuleks seda elatise suuruse määramisel kindlasti arvesse võtta, sest osalt on laste ülalpidamiskulud kaetud riiklike toetustega ja see vähendab arusaadavalt vanemate panust. Nimetatud asjaolu tuleb kohtumenetluses kindlasti välja tuua, et kohus saaks sellega lahendit tehes arvestada.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand