Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus nõuda, et lapse isa ise reedeti tuleks järgi ja pühapäeviti tooks lapse ise tagasi?28.10.2019

Tere!
Olen nüüdseks lapse isast lahust 1.5 aastat. Laps saab kohe 3-aastaseks. Lapse isa elab Tallinnas ning mina ise lapsega Tartus. Hetkel on jaotatud hooldus nii, et enamus aja minuga ning 4 päeva kuus isaga (2 nädalavahetust R-P kuus). Küsimus pigem selline, et lapse isa soovib, et mina transpordiksin last, kuid mulle tundub see veidi ebaõiglane, sest enamus ajast laps minuga ja raha kulub ka minul rohkem kui temal oma 4 päevaga. Lisaks elab lapse isa oma vanematega koos ning käib tööl kus palk peaks üle 1500 kuus olema. Lapserahasid 250-275 eurot maksab ta igakuiselt. Küsimus siis oleks, et kas mul oleks õigus nõuda, et lapse isa ise reedeti tuleks järgi ja pühapäeviti tooks või peab see ka olema nii, et mina nt viin või toon?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse suhtlemiskorra täitmist puudutavad küsimused peaksid vanemad omavahel kokku leppima, sealhulgas lapse transportimisega seotud küsimused. Kui vanemad kokkuleppele ei jõua, määrab suhtlemise korra kindlaks kohus.

Üldjuhul on põhjendatud, kui mõlemad vanemad panustavad lapse transportimisse - lapse ja lahus elava vanema suhtlemine on eelkõige lapse huvi, mitte ainult lahus elava vanema huvi ja ideaalis peaksid selle toimimisse panustama mõlemad vanemad. Seega parimaks lahenduseks oleks siiski jagada transpordikulud (ja panus) vanemate vahel võrdselt.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand