Perekonnaõigus


Küsimus: Kas siis kui isa Soomes elab, on võimalik seda maksekäsu kiirmenetlust kasutada elatise nõudmiseks?28.10.2019

Lapse isa elab Soomes juba pikemat aega. Suurema osa ajast on kenasti vastavalt suulisele kokkuleppele maksnud elatist. Eelmise aasta algusest on tulnud raha väga kaootiliselt. Osad kuud on vahele jäänud, osad vähem maksnud. Viimase aasta on väga väheks jäänud. Nüüd ütleb, et tal üldse pole. Et endalgi pole söögiraha ja üle 100 000 on võlad inkassos. Kas on üldse mõtet hakkata kohtu kaudu küsima? Kas siis kui isa Soomes elab, on võimalik seda maksekäsu kiirmenetlust kasutada? See Eesti Vabariigi elatise miinimummäär on minu arust palju suur. Kui maksaks 200 oleks täitsa piisav. Ja selline küsimus ka veel, et kas need isa võlad võivad kunagi kuidagi lapse kaela tulla? Ja mida siis teha, kui võivad?
Suured tänud!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Jah, maksekäsu kiirmenetluse avalduse võib esitada ka välisriigis elava isa vastu, kuid märgin ära, et maksekäsu kiirmenetluses ei ole võimalik nõuda elatist tagasiulatuvalt (seda saab teha hagimenetluses). Kui lapse isa elatist vabatahtlikult ei maksa, ei näe ma põhjust, miks ei peaks vastavat nõuet kohtu kaudu esitama. Kui lapse isa ei ole last ülal pidanud, võib see tulevikus piirata ka lapse kohustust oma isa ülal pidada. Elatis võite nõuda ka väiksemas summas kui kehtiv miinimummäär, see on Teie otsus.

Laps võib oma isa rahalised kohustused pärida isa surma korral, kuid märgin ära, et lapsel ei ole kohustust isa pärandit vastu võtta või kui laps seda siiski teeb, kuid taotleb seejuures pärandvara inventuuri, ei tule lapsel ise oma isa võlgu katta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand