Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vähendada lastele makstavat elatisraha kui lapsed on osa ajast minuga, ja mida teha, kui tunnen et ema ei kuluta lastele?13.01.2020

Tere
Maksan praegu igakuiselt kahe lapse (16a ja 10a) elatisraha 584€ (01.01.2020 seisuga). Lapsed on igakuiselt ca 5-8 päeva minuga, kuskil trennides nad ei käi ja ema on väga kitsi neile midagi ostma. Praeguseks hetkeks on emal uus elukaaslane ja laps, meie ühiste lastega tegeleb ta järjest vähem. Elatise maksmine on meil notariaalselt kinnitatud, sest lahutades oli see vajalik, et ema saaks ühise kodulaenu üle võtta. Maksmisest pole ma kunagi keeldunud ega maksmata jätnud, kuid näen, et ema ei kasuta seda raha laste hüvanguks, veel enam, et ka tema peaks sama summa panustama. Olen küsinud emalt tõendeid summa ära kulutamiset, kuid ta keeldub seda tegemast. Kui lapsed on minuga kulutan mina ju reaalselt nõutud 584€ veel lisaks, see aga paneb mind järjest keerulisemasse olukorda.
Kuidas vähendada lastele makstavat elatisraha ja kas see on minu olukorras üldse võimalik?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kuigi maksate elatisraha kehtivas miinimummääras, võib elatise vähendamine olla põhjendatud, kui laste igakuised vajadused on oluliselt alla kehtiva alampalga (s.o vähem kui 584 eurot ühe lapse kohta). Samuti võib elatise vähendamine olla põhjendatud seetõttu, et laste vajadused on olulises osas kaetud riiklike peretoetustega - kui laste emal on kokku 3 last, maksab riik talle lasterikka pere toetust ja lapsetoetusi kokku summas 520 eurot. Sellest tulenevalt on iga lapse vajadused riiklike peretoetuste arvelt kaetud ca 173 euroga, mis vähendab vanemate endi panust.

Elatise vähendamiseks tuleb kohtule esitada vastav hagiavaldus, riigilõivu sellelt tasuda ei tule. Kui kohus leiab, et hagi on põhjendatud, muudab kohus elatise suurust alates hagiavalduse esitamisest. Võimalusel soovitan hagiavalduse koostamiseks kasutada spetsialisti abi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand