Perekonnaõigus


Küsimus: Kas täitur saab sundida elatist nõudma, kui mul on pankrotimenetlus, samas loen lapse ema elatise kohustuse täidetuks?16.01.2020

Tere!
Olen esitanud eraisiku pankrotiavalduse ja see võeti ka menetlusse. Mul on töökoht ja korteri näol ka osa ühisvarast, mis arvatakse pankrotivara hulka. Antud hetkel tekkis küsimus elatisega alaealisele tütrele, mida peaks maksma minu eksabikaasa.
Tütar elab koos minuga elamispinnal, mis on minu ja eksabikaasa ühisvaraks, lahutasime aastal 2015. Kuna mina ei panustanud korteri soetamisse (soetati abielu ajal) ja ei tasunud ka pangalaenu, leppisime peale lahutust kokku, et elame koos tütrega kuni tema gümnaasiumi lõpetamiseni (veel 3 aastat) antud pinnal ja sellega loen ka elatise nõude täidetuks. Eksabikaasa esmaseks sooviks oli pind välja rentida. Tütar on vahel ka isaga, isa on ostnud talle riideid ja maksab tema telefoniarvet. Samuti on eksabikaasa võimaldanud meil korra aastas päikesereisi, kuna tütrel on krooniline tonsilliit. Juba see ise kuude lõikes jaotatuna katab elatise nõude. Ametlikult me mingeid kokkuleppeid pole sõlminud ja asi on siiani toiminud. Olen mõistnud seadusest, et mul puudub kohustus elatist kohtu kaudu välja nõuda, kui sisuliselt on see täidetud. Pankrotihaldur aga nõuab, et esitaksin elatise nõude kohtule. Kas mind saab selleks sundida?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanemad on saanud omavahel ülalpidamiskohustuse täitmises kokkuleppele, puudub tõepoolest igasugune põhjendus elatise väljamõistmiseks kohtu poole pöörduda. Kui elatisnõue on kohtule esitatud alusetult, võib kohus hagiavalduse rahuldamata.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand