Perekonnaõigus


Küsimus: Kui laps on olnud pool kuust minuga, kas ma võin ka elatist maksta poole ulatuses?20.01.2020

Tere
Laps elab emaga ja ma maksan talle juba aastaid elatist pool alampalgast, aga seda ilma kohtumääruseta vaid omavahelisel kokkuleppel. Lisaks ostan veel jalgrattaid, talispordivahendeid, rulluiske, riideid, telefone, maksan huviringid kooli väljasõidud jne... oma lapsele ei ole ju millestki kahju.
Laps viibib reeglina kaks nädalavahetust kuus minuga (reede õhtust pühapäeva õhtuni) lisaks kõik koolivaheajad ja suvel kui mul puhkus siis 4-6 nädalat järjest.
Kui laps on olnud pool kuust minuga kas ma võin ka elatist maksta poole ulatuses või üldse maksmata jätta kui ta on terve kuu minuga olnud või on emal õigus see hiljem minult välja nõuda?

Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui teete lapsega koosolemise ajal lapse ülalpidamiseks vahetult kulutusi, tuleks seda arvestada elatise suuruse kindlaksmääramisel. Kui laps veedab Teiega pool aega või rohkemgi veel, ei ole tõenäoliselt põhjendatud elatise maksmine kehtivas miinimummääras, kuid kindlasti tuleks enne otsuse tegemist arvestada välja lapse igakuiste vajaduste suurus ja seejärel hinnata, kui suure osa kannab sellest lapse ema ja kui suur osa jääb Teie kanda - reeglina jaotub lapse ülalpidamiskohustus vanemate vahel võrdsetes osades.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand